• Už je to tu ...
          • Už je to tu ...

          • Milí žiaci,
            nový školský rok 2023/2024 slávnostne privítame 4. septembra o 8.45 hod.
            Prineste si so sebou prezuvky a žiaci 1. ročníka príďte na svoj prvý školský deň
            so svojimi rodičmi a s aktovkami. V prípade pekného počasia otvoríme nový
            školský rok pred budovou školy a po slávnostnom príhovore pani riaditeľky sa
            všetci presunieme so svojimi triednymi učiteľmi do tried. Prvý deň budeme
            spomínať na prázdniny, dostanete inštrukcie na ďalšie dni a rozlúčime sa o
            10.00 hod.

            Obedy ani školský klub detí v tento deň (4.9.) nie sú zabezpečené.

            Materská škola bude od 4. 9. fungovať v klasickom režime od 6.30 so
            zabezpečenou celodennou stravou.


            Tešíme sa na vás

          • Apidomček Radimov

          • Posledný júnový týždeň sa na našej škole uskutočnili rôzne aktivity športového, vzdelávacieho a spoločenského charakteru. K jedným z nich patrila aj exkurzia za včeličkami a návšteva apidomčeka v Radimove, ktorej sa zúčastnili žiaci I. stupňa a 8. a 9. ročníka. Milí majitelia žiakom pútavou a hlavne názornou formou porozprávali o živote včiel, o ich význame pre prírodu a človeka a o ich liečivých účinkoch. Žiaci si mohli vyskúšať oblečenie včelára, nazreli do preskleného úľa, videli prácu včiel a včelára, dozvedeli sa o terapii v apidomčeku a spoznali, čo všetko sa dá vyrobiť z produktov včiel. Veľká vďaka pani Lukáčovej s manželom za čas, ktorý nám venovali. 

          • Škola v prírode I. stupeň

          • V dňoch 19. – 23. 6. 2023 žiaci I. stupňa absolvovali školu v prírode v kaštieli Antonstal. Pobytu sa zúčastnilo 44 žiakov, traja pedagógovia a zdravotník.

            Kaštieľ Antonstal je poľovnícky zámoček, je účelovým zariadením lesnej pedagogiky a rekreácie. Je umiestnený v prekrásnom tichom areáli, dotvorený dokonalým prírodným prostredím. Tu sa deti dokonale športovo a spoločensky vyžili. Tri dopoludnia trávili s lesnými pedagógmi, ktorí mali pre nich pripravené pútavé a kreatívne formy výuky z lesného prostredia. Tieto vedomosti praktizovali priamo v lese. Počas celého pobytu bolo pekné slnečné počasie. Deti sa vrátili zdravé a spokojné.

        • Slávnostné ukončenie školského roka
          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022 - 2023 sa uskutoční dňa 30. 06. 2023.

            Žiaci prídu do školy o 8:45 a prinesú si so sebou obal na vysvedčenie. Odchádzajú domov o 10:00. 

             

             

          • Návšteva keramickej dielne

          • Posledný školský týždeň si naši piataci spríjemnili návštevou keramickej dielne pani Potančokovej pri Englerovom dvore v Holíči. Umelecká keramička im veľmi ochotne porozrávala o histórii holíčskej fajansy a o svojej bohatej 40-ročnej praxi. Predstavila deťom svoju tvorbu a trpezlivo vysvetlila dlhú púť vzniku každého hrnčeka, vázičky, džbánu a rôznych iných umeleckých predmetov zo svojej dielne. Deti si mohli vlastnoručne vymodelovať na hrnčiarskom kruhu svoje prvé keramické diela. Po dôkladnom vysušení a vypálení týchto výrobkov v keramickej peci budú výrobky doručené našim piatakom na pamiatku. Pani Potančoková deti zároveň pozvala do prázdninových keramických táborov, ktoré každoročne poriada vo svojej dielni. Deti zistili na vlastnej koži, že každé umelecké dielo je jedinečné a krásne, ak je vyrobené trpezlivo a s láskou. Pani keramičke ďakujeme za takúto jedinečnú príležitosť.

          • Vychádzka Unínom

          • Dnešný deň si žiaci šiesteho a siedmeho ročníka okrem krásneho počasia užívali spoločnnosť deduškov a babičiek z DSS Barborka v Uníne.  Po prvotných obavách, či zvládnu tlačiť vozíčky, nabrali odvahu a celú cestu Unínom si vychutnali všetci. Občas to vyzeralo ako mini závody. Cesta nebola ľahká, nerovnosti terénu boli veľké. Postupne sa vystriedali, s klientmi sa po ceste aj porozprávali a spoločne strávený čas si všetci pochvaľovali.  Žiaci uznali, že práca  a starostlivosť o klientov v domovoch dôchodcov nie je vôbec ľahká. Za pomoc dostali aj sladkú odmenu. Na spoločný výlet  sa tešia všetci opäť niekedy nabudúce.  

          • Koncoročný výlet Trenčín

          • Vo štvrtok 22.6. sa žiaci 5. - 8. ročníka spolu s triednymi pani učiteľkami vybrali na výlet do mesta Trenčín. Počasie im prialo, teplotu nad 30 °C tlmili dostatočným pitným režimom, výbornou zmrzlinou i tieňom hradu. Počas túlania sa po meste v sprievode milých a fundovaných sprievodcov sa dozvedeli veľa zaujímavostí, spoznali nápis na Trenčianskej hradnej skale z čias Rimanov, dozvedeli sa o živote nielen na Trenčianskom hrade. Veľký úspech a super zážitok si odniesli z plavby na dračej lodi. Nemohli sa vynechať ani nákupy v obchodnom centre a Mc ´ Donalds. Ani horúci a celkom nabitý program im neubral sily a energiu a tak ešte aj počas cesty autobusom domov zažili kopu zábavy.   

          • Koncoročný výlet deviatakov

          • Naši tohtoroční deviataci spolu so svojou triednou pani učiteľkou Havlovou mali možnosť zažiť dvojdňový pobyt v krásnom českom meste, v Prahe. 20.6. 2023 zavčas rána cestovali vlakom. Prvý deň bol veľmi nabitý. Navštívili pamiatky, zažili plavbu Pražskými Benátkami, zabavili sa v múzeu Zmyslov a večer zakončili v originálnej reštaurácii Výtopna. Druhý deň započali v Mestskom divadle pražskom ABC, kde mali možnosť vidieť Sheakspeerovsku komédiu "Jak se vám líbí". Na záver sa vybláznili v hračkárstve Hamlies. Okrem učiteľského dozoru na nich dohliadali i rodičia - pani Šebestová ako rodičovský dozor a pani Chrenková ako zdravotný dozor. Všetci si to veľmi užili a odnášajú si kopu zážitkov.

          • Retro týždeň

          • V teplom treťom júnovom týždni, v čase od 12.6. do 16.6., sa v našej škole konala akcia Retro týždeň. Žiaci sa od pondelka do piatku obliekali v štýle 50.,60.,70.,80. a 90. rokov. Týmto spôsobom sa niektorí preniesli do čias svojho "mládí". Iní zasa mali možnosť spoznávať históriu módy, či vyskúšať si trendy inej doby. I keď sa vždy nezapojili všetci, takmer každý si našiel aspoň jedno obdobie, ktoré sa mu zapáčilo. Každý túto akciu poňal svojsky. Zámer však bol splnený - odreagovať sa a rozvinúť svoju vynaliezavosť. 

          • Kráľ čitateľov

          • Čítanie je dôležité, poučné a vie byť aj zábavné. Patrí k tomu najdôležitejšiemu, čo sa prváci naučia v 1. triede. Žiaci 9. ročníka si pre nich dňa 15.6. pripravili viaceré aktivity, ktoré boli zamerané najmä na čítanie, počítanie, ale aj celkové preverenie ich zručností a dovedností. Stretli sa s viacerými rozprávkovými príbehmi a postavami. Kráľovi z kráľovstva čitateľov zložili sľub čitateľov, v ktorom sa hovorí,  že v mene všetkých rozprávok, príbehov a básničiek sa budú o knihy pekne starať a nebudú do nich písať, kresliť alebo ich inak ničiť. Knihy budú opatrovať ako najvzácnejšie poklady kráľovstva kníh. Budú veľa čítať, aby sa stali múdrymi a vzdelanými ľuďmi a dodržiavať pravidlá čitateľského rádu.

          • Sen jedného duba - bábkové divadlo Babadlo

          • V utorok 6.6. sa v Kultúrnom dome v Uníne uskutočnilo predstavnie bábkového divadla, ktorého sa zúčastnili žiaci 1. - 5. ročníka spolu aj s našou škôlkou a škôlkarmi z Radimova. Bábkové divadlo Divadlo Babadlo nám predviedlo predstavenie "Sen jedného duba". Deťom ukázali, ako sa zo semienka vypestuje jeden veľký dub a ako prebieha jeho život. Dvaja bábkoherci používali bábky - víly a vtáčika. Herci žiakom znázornili, ako sa správali ľudia z mesta, ktorí chceli poškodiť strom a vyhadzovali pri dube smeti. Spoločne s deťmi herci vyzbierali odpadky, ktoré následne separovali na pódiu na plasty a papier. Divadlo bolo pre žiakov náučné a  zábavné zároveň. 

          • Medzinárodný deň detí

          • Deň detí sme si užili tento rok na dvakrát. V stredu 31.5. k nám prišli profesionálny hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ v Skalici so sídlom v Holíči. Predviedli nám svoje vybavenie, porozprávali o svojej práci, žiaci si vyskúšali výstroj i manipuláciu s náradím. Nakoniec sa mnohí vyšantili v pene, ktorej neodolali mladší ani starší žiaci. Na druhý deň /1.6./ si pre žiakov pani učiteľky a deviataci pripravili rôzne disciplíny, ktoré preverili ich športové zručnosti, rýchlosť, presnosť, silu i um a logiku. Odmenou im boli fidorkové medialy, ktoré získali všetci ako odmenu za bojovnosť. Spolu sme sa všetci tešili z úspechov, vzájomnej pomoci a hier, kedy aj srdce pubertiaka sa zmení na malého beťára.  

          • Škola v prírode II. stupeň

          • Tretí májový týždeň /15. - 19.5.2023/ sa 24 žiakov z 5. až 8. triedy zúčastnilo školy v prírode. Päťdňové dobrodružstvo sa začalo v pondelok ráno o 6.00 hod. na vlakovej stanici v Senici, odkiaľ žiaci spolu s pani učiteľkami a pani zdravotníčkou vyrazili vlakom do Tatier. Ubytovaní boli v Tatranskej Lomnici, kde ich čakalo príjemné ubytovanie, milý personál, chutná strava, areál stvorený na pohyb a hry v prírode s nádherným výhľadom na tatranské končiare. Počas pobytu žiaci zažili, videli a spoznali mnoho nového. Navštívili Múzeum Tanapu v Tatranskej Lomnici, ich fyzickú kondičku preverila túra k rázcestiu Dlhého potoka. Veľa zábavy, smiechu a zaujímavých fotiek si odniesli z Tricklandie v Starom Smokovci, vodné radovánky si užili v bazéne s tobogánom a masážnymi triskami hotela Titris. Na chate sa deti venovali rôznym tvorivým, spoločenským a športovým aktivitám, pri ktorých prejavili veľa kreativity, nápadov, utužili sa priateľstvá. S úsmevom na perách sa šťastne v piatok podvečer vrátili opäť na vlakovú stanicu do Senice.  

          • Plavecký výcvik 2023

          • V mesiacoch apríl a máj úspešne absolvovali žiaci I. stupňa plavecký výcvik na plavárni v Senici. Výcvik prebiehal pod vedením skúsených inštruktorov. Cieľom bolo vytvoriť u žiakov pozitívny vzťah k vode, odbúrať strach z vody a naučiť sa správnej technike plávania. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín. Skúsenejší plavci si upevňovali svoje plavecké zručnosti a začiatočníci sa postupne zoznamovali so základnými plaveckými štýlmi. Posledný deň sa uskutočnili súťaže, kde sa hodnotili výkony žiakov, ktoré s nadšením zvládli. Na konci všetci žiaci získali „Mokré vysvedčenie“.

          • Exkurzia v TALENTCENTRE v Trnave

          • Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka navštívili dňa 26.4. 2023 TalentCentrum v Trnave. Tu mohli lepšie spoznať seba a svoj talent, ktorý je možné ďalej rozvíjať a zlepšovať k rozvoju budúcej kariéry. Spoznali svoje schopnosti a zručnosti a zamysleli sa nad výberom vhodného budúceho povolania. Spoznali WIBO, čo je komplexný online priestor pre kariérovú orientáciu. Okrem metodík sebapoznávania aj vyhľadávanie škôl či povolaní, si mohli vytvoriť osobný dashboard a využívať ďalšie šikovné funkcie. Odniesli si so sebou vyhodnotené dotazníky, o ktorých sa môžu s rodičmi porozprávať pri ďalšom rozhodovaní o budúcom povolaní. 

            Všetky zaujímavé informácie si môžu všetci pozrieť tu: https://talentcentrumtrnava.sk/

             

          • Starší čítajú mladším

          • V rámci rôznych aktivít, ktoré na škole mávame, sme si pripravili pre žiakov akciu, kedy starší žiaci čítali mladším. Žiaci 2. stupňa mali pripravené rôzne rozprávky, ktoré prečítali a potom spolu s menšími kamarátmi rozoberali, vypracovali pracovné listy. Bola to veľmi milá hodina čítania, kedy sa väčší vrátili do čias čítania rozprávok a mladší takouto netradičnou formou trénovali čitateľskú gramotnosť.  

          • Deň ZEME 2023

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Cieľom je upriamiť pozornosť na planétu ZEM, zdôrazniť potrebu ochrany prírody a zvyšovať povedomie o problematike klimatických zmien a ich vplyve na životné prostredie.

            Naša škola bola v piatok 21.apríla iniciátorom environmentálnych aktivít. Prvé 2 vyučovacie hodiny sme venovali rôznym ekoaktivitám. Žiaci na 1. stupni vyrábali rôzne výrobky a postavičky z odpadového materiálu. Druhostupniari si pripravili módnu ekoprehliadku, z odpadového materiálu “ušili” naozaj originálne kúsky: piataci sa prezentovali svadbou /ženích a nevesta/, zo VI.A vybehol bezdomovec z Liverpoolu a Lili dlhá pančucha, exmanželka a exmanžel “Emil” boli zo VII.A. Balencianamodel a čokoládová princezná z VIII.A a vodník s indiánkou z IX.A popustili uzdu svojej fantázii a v svete módneho priemyslu by sa možno dnes veru nestratili.

            Po veľkej prestávke sa žiaci v pracovných odevoch, s pracovným náradím, rukavicami a vreciami na odpad pobrali aspoň trocha zveľadiť svoje okolie, upravovali a čistili areál školy, parky a oddychové priestranstvá obce.

            Veríme, že tak ako teraz žiaci s veľkým nadšením investovali svoju silu, prácu a námahu s vedomím  potreby naliehavosti ochrany životného prostredia, aj v budúcnosti si pripomenú, ako je treba starať sa o životné postredie a vo zvýšenej miere budú pokračovať v enviromentálnej gramotnosti.

                                                   Naším mladým ekoaktivistom ďakujeme!

          • Majstrovstvá SR v športovej streľbe žiakov

          • V dňoch 21.4. - 23.4. 2023 sa vo Vištuku konali Majstrovstvá SR v športovej streľbe žiakov. Našu školu reprezentoval Matyas Němec, žiak VIII.A. Súťažil v kategórii dorastencov (starších žiakov) VzPu 30 SLÁVIA (zalamovacia puška OM). V silnej konkurencii 22 strelcov Matyas získal krásne 4. miesto, od zisku najcenejšieho kovu ho delili len 4 body, čo je dôkazom jeho dobrej streleckej formy a tiež veľkej vyrovnanosti v skupine. Matyasovi blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje