• Deň svätého Valentína – sviatok zamilovaných

          • Nech Valentín každý deň tu,medzi nami, býva,

            nech cítime k sebe lásku  a priateľstvo, čo každé srdce skrýva !  

             

            S týmito slovami žiaci 9. ročníka dňa 14. 2.2022 pri vchode do budovy školy vítali žiakov a zamestnancov školy. Sv. Valentín je nielen sviatkom zaľúbených, ale aj dňom pre rodiny, priateľov a všetkých, s ktorými sa stretáme. Školská akcia sa rozhodne neviazala s komerciou, ani nekopírovala žiadne historické puto.  Žiaci si pripravili valentínske srdiečka a dekorácie. Vestibul zaplnili srdiečka z papiera, vystrihované, kreslené, textilné, mozaikové, vyrezávané z dreva, ale i upečené. V Deň sv. Valetína žiacka porota vybrala víťazov za viaceré kategórie. Všade prevládala atmosféra lásky, priateľstva, čo umocňovali cez prestávku znejúce melódie, ktoré si mohol každý žiak zvoliť zahrať pre svojho kamaráta. Ale piesňou potešili aj učiteľov, kuchárky, bufetárku, tety upratovačky.

                     Víťazi valentínskych pozdravov boli odmenení drobnosťou. Ale skutočnými víťazmi boli všetci, ktorým v srdciach znie harmónia citu lásky s úctou, toleranciou a pochopením k iným, k spolužiakom, starším i mladším.

                    My, žiaci 9.ročníka dodávame, že nie iba na sv.Valentína, ale predsa každý deň v roku, by sme všetci mali byť k sebe dobrí, ľúbiť sa, mať úctu, a prijať s láskou každého.

                                                                                                                         žiaci IX.A triedy

             

          • Učíme sa v maskách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Učíme sa v maskách.

            „Učíme sa v maskách“, tak si povedali žiaci, keď sa v posledný januárový deň chystali do školy. Východiskom akcie bolo podporiť individuálne potenciály, v snahe zabrániť umelému vytváraniu špeciálnych skupín. Táto aktivita bola pokračovaním cieľov školy, posilniť sociálne vzťahy, solidaritu, vnímanie spoločenských súvislostí spojených s tradíciam obdobia Fašiangov, využívať spoločné aktivity, nikoho nevynechať, nevyčleňovať, neoddeľovať, aby každé dieťa, bez obmedzení, bolo členom svojej triedy (spoločenstva školy). Vytvorením masiek bola podporená iniciatíva žiakov, ich nápaditosť, kreativita a samostatnosť, aby každé dieťa mohlo uplatniť svoje špecifické vlohy a schopnosti, pri vlastnom pričinení viac-menej vo svojej maske zapadnúť ako súčasť komunity pri vstupe do fašiangovej atmosféry. Každý žiak potrebuje dostatok skúsenosti a okamžitú spätnú väzbu, ktoré hovoria, že jeho prínos má tiež hodnotu a ocenenie, čo predstavuje „emočný zisk“ pre dosiahnutie stavu vnútornej spokojnosti v škole.

             

                                                                                                                  PaedDr. Viola Žilínková

             

             

          • Pyžamový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pyžamový deň.

            Aj v týchto zložitých časoch sa snažíme deťom spríjemňovať pobyt v škole rôznymi aktivitami. I keď žijeme v stresujúcej dobe všade prítomného kovidu, milým a rozkošným nápadom bolo poskytnúť žiakom čarovný zážitok spolupatričnosti, aby sa žiaci radi učili, radi chodili do školy, cítili príjemne a mali pocit, že škola je pre nich miestom rozvoja, ale ponúka aj vždy niečo nové, obohacujúce a prispieva k rozvoju ich kolektívu.

            Najdôležitejšou ingredienciou podarenej pyžamovej párty bola správna atmosféra. Deti pobehovali v tričkových pyžamách s vtipnými obrázkami s kultovými figúrkami a postavičkami, ktoré nás vracajú do sveta rozprávok. To všetko vygradovalo radosť, úsmev a príjemné pocity. Ako bonus žiaci k tomu pridali plno plyšových maznáčikov, ktorí im ešte od detstva robia spoločnosť v detskej izbe.

             Dojem hovorí, že na konci vyučovania žiaci odchádzali spokojní, rozveselení. Preto aj my dúfame, že tam, niekde na konci je dúha, zložená z pocitov, že každý žiak si uvedomuje svoju vlastnú jedinečnosť, škola je nielen miesto vzdelávania, ale aj miesto, kde žiaci pocítia kladné emócie, radosť, uvoľnenie, priateľskú komunikáciu a poskytnuté hrové aktivity zanechajú nezabudnuteľné pozitívne zážitky.

             

          • ASTRONÓMIA PRE VŠETKÝCH

          • Dňa  17. januára 2022 deti z materskej školy a žiaci základnej školy, postupne po triedach, sa priamo v škole zoznámili s nezvyčajnou prezentáciou zaujímavostí z vesmíru a o vesmíre. PLANETÁRIUM  ASTRO  SHOW vo svojom prenosnom planetáriu ponúklo množstvo vlastných programov prispôsobených pre každú vekovú kategóriu, ktoré žiakov vtiahli priamo do deja a ponúkli krásy vesmíru, slnečných planét, vesmírneho výskumu, astronomických úkazov či krásy nočnej oblohy. Žiaci zažili nezvyčajný zážitok vďaka modernej digitálnej sférickej projekcii, virtuálnych okuliarov, ktorá je modernou unikátnou novinkou. Obraz bol premietaný na celú plochu zatemnenej kupoly a zážitok virtuálneho vesmíru  umocnil zvukový systém.

            PaedDr.V. Žilínková

             

          • ČAROVNÝ ODKAZ VIANOC

          • Záhorské osvetové stredisko v Senici pre žiakov materských a základných škôl okresu Senica a Skalica vyhlásilo súťaž ČAROVNÝ ODKAZ VIANOC. Úlohou detí a žiakov bolo ľubovoľnou výtvarnou technikou stvárniť odkaz Adventu a Vianoc, všetko, čo odráža pocity súvisiace so sviatkami . V kategórii 2. stupeň základných škôl naša žiačka NIKOLETA BILOVSKÁ (8.A) zaujala porotu výtvarným spracovaním, a jej práci porota priradila hodnotenie “ocenená práca”.  Rešpektujúc protikaranténne opatrenia, žiačka si nemohla prevziať ocenenie a vecnú odmenu priamo, tieto jej boli zaslané poštou.

            Výstava výtvarných prác v Záhorsko osvetovom stredisku bola verejnosti, pri rešpektovaní protipandemických opatrení, otvorená do 20. januára 2022. 

            Našej žiačke k výtvarnému úspechu blahoželáme!

            PaedDr. V.Žilínková

        • Podmienky nástupu do školy 10.1.2022
          • Podmienky nástupu do školy 10.1.2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od 10.1.2022 sa škola otvára pre všetkých žiakov.

            Povinné budú rúška pre všetkých. Nezabudnite na jedno náhradné. Ak ste od školy dostali testy, je potrebné nimi pred nástupom dieťa otestovať. Použitie samotestov ste povinní hlásiť škole v aplikácii edupage. Rovnako je nutné pred nástupom odovzdať vyhlásenie o bezpríznakovosti (zašlite ho v nedeľu, aby bolo aktuálne).

            Rozvrh hodín bude rovnaký ako v decembri pred zatvorením II. stupňa.

            Každý žiak z I. stupňa, ktorého rodič prejavil záujem, dostal pred vianočnými prázdninami 5 ks samotestov na domáce samotestovanie. Žiaci II. stupňa, ktorých rodičia prejavia záujem, majú samotesty pripravené v škole na odovzdanie hneď od pondelka 10.1.2022. Je nutné, aby ich prišli prevziať rodičia. Ak momentálne nemáte žiadne samotesty, ktorými by ste svoje dieťa otestovali pred nástupom do školy, ozvite sa riaditeľke školy na tel.č. 0905614464 a dohodnete si prevzatie testov aj počas víkendu.

             

            Tešíme sa na Vás a prajeme nám všetkým, aby sme boli zdraví a mohli sa v škole vzdelávať čo najdlhšie. Dovidenia v pondelok!

             

                                                                                                                          Mgr. Michaela Vaňková

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok..."

          • Stalo sa tradíciou, že ako po iné roky, aj toho roku sa naša škola zapojila do vianočného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Starším a osamelým občanom našej obce budú v tomto predvianočnom čase doručené darčeky v podobe krabičky naplnenej drobnosťami.

            Krabičky sú naplnené drogériou, sladkosťami a trvanlivými potravinami. Sú tam aj ponožky, rukavice, knižky, krížovky, hrnčeky, vianočné dekorácie či kreslený odkaz od detí a darcov.

            Týmto chceme veľmi pekne poďakovať všetkým žiakom a občanom, ktorí tomuto projektu podali pomocnú ruku, aby boli odovzdané krabičky naplnené hlavne láskou a úctou!

            Všetkým zároveň želáme, že až pod stromčekom rozviažu mašličku, nech lásku nájdu v balíčku. Každý deň sviatkov nech je v šťastí, dobrej nálade a pohode, týmto želáme všetkým nádherne krásne Vianoce!                                                       

                                                                                                                                          kolektív ZŠ s MŠ Unín

          • Pokyny na dištančné vzdelávanie pre žiakov 2. stupňa od 1.12.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            nakoľko  od 01.12.2021 prechádza 2. stupeň základných škôl v okrese Skalica na dištančné vzdelávanie, nastávajú nasledujúce zmeny:

            • rozvrh hodín ( časová dotácia) je upravený podľa pokynov MŠVVaŠ SR,
            • vyučovanie bude prebiehať prostredníctvom aplikácie ZOOM, žiaci sa do aplikácie budú prihlasovať cez EDUPAGE,
            • vyučujúci budú zhrnutie vyučovacích hodín s pokynmi posielať na portál BEZKRIEDY.sk v daný deň do 13.00,
            • vypracované domáce úlohy je potrebné poslať v zadaný deň do 15.00,
            • konzultácie a ostatné náležitosti je možné vybaviť do 15.00.

             

            Rozvrh hodín dištančného vzdelávania platný od 01.12.2021

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Dobrý deň vážení rodičia,

            vyhláškou RÚVZ so sídlom v Senici budú od 1.12.2021 obmedzené nasledovné zariadenia pre deti a mládež  podľa § 24 ods. 1 písm. a) a d)  zákona č. 355/2007 Z. z. v územnom obvode okresu Skalica zákazom prezenčného vzdelávania:

             a) 2. stupeň základných škôl,

            b) gymnáziá,

            c) stredné odborné školy,

            d) základné umelecké školy,

            e) jazykové školy,

            f) prevádzkarne, v ktorých sa prevádzkuje živnosť výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže.

             

            Takže ľudsky povedané: Od 1.12.2021 sa vyhláškou RÚVZ so sídlom v Senici zakazuje prezenčná výučba v okrese Skalica v nasledovných zariadeniach pre deti a mládež :  2. stupeň základných škôl,  gymnáziá, stredné odborné školy ( vrátane odborného výcviku), základné umelecké školy (vrátane súkromných, aj mimo ministerstva školstva, napr. tanečné krúžky a spoločnosti zriadené občianskymi združeniami a pod.), jazykové školy (vrátane súkromných, aj tých, čo nie sú pod ministerstvom školstva) a prevádzkarne, v ktorých sa prevádzkuje živnosť výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže (súkromné zariadenia mimoškolskej činnosti detí).

            Internáty pri stredných odborných školách sa riadia nariadeniami vlády SR a rozhodnutiami ministra školstva.

            Dôvod: nepriaznivá pandemická situácia v okrese Skalica, najvyššia chorobnosť na COVID 19 vo vekovej kategórii 10 – 19 ročných, zabránenie prenosu ochorenia COVID 19 z prostredia škôl do domácností a následne na pracoviská rodičov, zníženie mobility, zabránenie premiešavaniu sa žiakov z rôznych škôl v rámci organizovanej mimoškolskej činnosti, nadpolovičná väčšina zatvorených tried.   

             

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka. Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_od_26.11.2021.doc​​​​​​​

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

          • Výstavka “ V Uníne na rínku ”

          • Výstava z dopestovaných plodín záhrad a polí „Na dedinskom rínku“, ktorá bola pre deti  úvodno-motivačná i vzdelávacia aktivita  k uvedenej celoslovenskej súťaži “Hovorme o jedle”, ale aj ako konfrontácia vedomostí, úcty k práci i starším, a v neposledom rade aj tradične netradičná výstava plodov jesene.

            Zároveň týmto vyjadrujem poďakovanie rodičom a občanom obce Unín, ktorí zo svojej úrody, ovocia, zeleniny a plodín zo záhrad, prispeli k realizácii výstavky a tak sa podieľali na radosti detí.                                                                                                  

            PaedDr. Viola Žilínková

             

          • HOVORME O JEDLE 2021- 1. miesto ZŠ Unín

          • Celoslovenská súťaž pod názvom „Hovorme o jedle“ bola jednou z aktivít, ktorých cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre regionálny rozvoj a zamestnanosť.

            Základná škola Unín bola mimoriadne úspešná.  Svojím súťažným príspevkom k vyhlásenej  dennej téme

            Jedz, hýb sa a dodržiavaj pitný režim” víťaznou školou sa stala a teda

            1. miesto získala  Základná škola s materskou školou Unín.

            Súťažný príspevok, s ktorým sa ZŠ Unín  prezentovala na celoslovenskej súťaži, poskytujeme rodičom a verejnosti na pozretie na našej stránke v priloženej prezentácii, kde si môžete pozrieť svoje deti tak, ako boli zapojené do konkrétnych aktivít.

            Hovorme__o_jedle__Unin_2021.pdf​​​​​​​


        • Strašidelný pochod
          • Strašidelný pochod

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Strašidelný pochod.

             

            Dňa 5.11 sa uskutočnil strašidelný pochod, ktorý sme usporiadali my, deviataci. Chceli by sme Vám veľmi pekne poďakovať za účasť a dúfame, že sa vám páčilo a trošku sme Vás aj postrašili, keď ste to najmenej čakali.

            Strašidelnému pochodu predchádzala súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu. Téma bola „najstrašidelnejšia, halloweenska a jesenná trieda" a všetky triedy sa jej dokonale zhostili. Aby súťaž bola spravodlivá, vytvorili sme 3 kritériá hodnotenia a bodovalo až 5 deviatačiek.  Najkrajšie vyzdobenou triedou na prvom stupni sa stala 1.A a na druhom stupni najoriginálnejšie vyzdobili triedu žiaci 8.A.

            Ďakujeme za zapojenie sa do našich aktivít a veríme, že budete spokojní aj s ďalšími, ktorých ak situácia dovolí, ešte určite pár bude. 

                                                                                                             Sabina Masaryková
                                                                                                                    žiačka IX. A

        • Strašidelný pochod obcou
          • Strašidelný pochod obcou

          • Milí žiaci,

            dňa 5.11. Vás pozývame na strašidelný pochod obcou, ktorý organizujú naši žiaci deviateho ročníka.

            O 16:45 hod. sa stretneme pred budovou školy, kde si Vás triedni učitelia zoradia podľa ročníkov, aby sme dodržali hygienické opatrenia. Nezabudnite, aby ste Vy aj Váš sprievod (rodičia) mali rúška a dodržiavali protiepidamiologické opatrenia.

            Tešíme sa na Vašu účasť! 

        • Naša škola sa umiestnila v TOP 3 v súťaži Jazykový WocaBee šampionát!
          • Naša škola sa umiestnila v TOP 3 v súťaži Jazykový WocaBee šampionát!

          •  

            V októbri sa žiaci našej školy zapojili do Jazykového WocaBee šampionátu. Jedná sa o tretí ročník súťaže v učení slovíčok cudzieho jazyka, v ktorom medzi sebou súperia študenti od základných škôl až po gymnáziá, a to nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. Šampionát prebieha výhradne online, v inovatívnej aplikácii na učenie cudzích slovíčok s názvom WocaBee. V súťažnom období 20. 10. - 29. 10. 2021 žiaci získavali body iba za správne odpovede pri precvičovaní slovíčok. Celkom sa do súťaže zapojilo takmer 60 000 žiakov!

            V našom okrese sa zúčastnilo 28 tried. Na 27. mieste sa umiestnila trieda 5. A a 25. miesto obsadili žiaci 4. A.

            Krásne 2. miesto vybojovali  žiaci 7. A triedy (minuloroční šampióni – 6. miesto v celoslovenskom kole). Počas trvania súťaže nahrali denne v priemere 784 bodov (tzv. WocaPoints) na žiaka.

            Najúspešnejším žiakom sa stal Matúš Bajan, ktorý počas trvania súťaže nahral 90 405 WocaPoints a stal sa 3. najlepším na Slovensku!

             

            Ďakujem im za skvelú reprezentáciu školy a srdečne gratulujem!

                                                             

                                                                                                Mgr. Andrea Havlová

        • Prezentácia projektu ENTER Telekom
          • Prezentácia projektu ENTER Telekom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prezentácia projektu ENTER Telekom.

            Pred rokom sa naša škola zapojila do grantového programu ENTER pre školy 2020 – Digitálna generácia. Vďaka tejto výzve škola získala sady micro:bitov a ich doplnkov. Čo je Micro:bit a ako sa s ním žiaci zoznámili sa môžete dočítať v správe z júna 2020.

                        Práca s Micro:bitom zahŕňa návrh a realizáciu rôznych interaktívnych objektov a inštalácií. Umožňuje vytvárať hmatateľné produkty v reálnom svete, ktoré pochádzajú z fantázie žiakov. Prostredníctvom Micro:bitu žiaci spájali rôzne virtuálne vnemy s hmatateľnými objektami. Rozvíjali niekoľko základných kľúčových kompetencií: porozumenie počítačovým systémom, schopnosť presne formulovať problémy, porozumenie organizácii a analýze dát.

                        Dňa 22. 10. sa žiaci prvého aj druhého stupňa zúčastnili prezentácie malého zlomku toho, ako sa Micro:bit môže naprogramovať a využiť na zábavu, ale aj vzdelávanie. Prezentácia začala  konštrukciou zo stavebnice Lego, ktorá bola obohatená o Micro:bit so svetelným nápisom AHOJ! a blikajúcim smajlíkom. Zábava s Micro:bitom je nekonečná. Micro:bit je možné použiť ako kocku k doskovej hre Človeče nehnevaj sa – trasením vygeneroval číslo od 1 do 6. Dva rovnako naprogramované Micro:bity poslúžili k hre – Kameň, papier, nožnice. Jabĺčko vyrobené technikou paper mache poslúžilo ako podstavec pre časovač na štýl hry Tik-Tak-Bum. Micro:bity naprogramované ako počítadlo, či ukazovateľ smeru sa stali súčasťou dreveného labyrintu.  Časť prezentácie venovanej vzdelávaniu zastúpil funkčný klavír vyrobený len z papiera a alobalu, ktorý môžu žiaci použiť na hodinách hudobnej výchovy. Micro:bit ako kompas, semafor či súčasť elektrického obvodu využijú žiaci na hodinách prírodovedy a fyziky. Elektrický obvod bol prezentovaný s niekoľkými obmenami -  ak sa vytvoril elektrický obvod, tak sa na Micro:bite objavil obrázok rakety a z reproduktora sa ozval tón. Žiaci mohli vytvoriť elektrický obvod aj stlačením jedného konca krokosvorky a citróna, ktoré boli napojené na Micro:bit. A na záver prezentácie mohli žiaci vidieť komponenty Micro:bitu – Ring:bit car a MOVE mini.

                        Učiť sa programovať s Micro:bitom je zábava! Verím, že si Micro:bit nájde svoje miesto na hodinách informatiky a využitie v praxi v ostatných školských predmetoch.

            Mgr A. Havlová, Mgr. A. Martišiaková, Mgr. D. Hladká

                       

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje