• Obnovujeme, reparujeme, spríjemňujeme ...

          • Mesiac december priniesol našej škole veľa nového, no hlavne potrebného a úsporného. Keďže náš 11-ročný kotol už dosluhoval, bolo treba neodkladne riešiť vzniknutú situáciu a zabezpečiť nový. Pani riaditeľka behom pár dní, mnohých telefonátov a zopár stretnutí dokázala malý vianočný zázrak a spolu s obetavými ľuďmi sa behom jedného dňa podarila výmena kotla, ktorý veríme nám bude dlho a bez poruchy slúžiť. Ako všetci dobre vieme, elektrická energia dnes zaťažuje rozpočet všetkých, aj my v škole sme hľadali možnosti zníženia nákladov na ňu. Začali sme s výmenou osvetlenia. Zatiaľ sa podarilo vymeniť za úsporné svietidlá svetlá v telocvični, vo výmene budeme pokračovať v celej budove. Vo vestibule školy pripudli 4 pohovky so stolíkmi a poličkami, ktoré si žiaci veľmi obľúbili a krátia si na nich čas, keď čakajú na vyučovanie, na krúžky, alebo ZUŠ-ku. Za tento oddychový kútik vďačíme občianskemu združeniu Harmónia. Zároveň vďaka patrí aj rodičovskému združeniu našej školy za financovanie žalúzií vo vyšších ročníkoch na poschodí budovy. 

            Sme veľmi radi, že týmito aktivitami posúvame školu vpred, sme ekologický k nášmu životnému prostrediu a hlavne skvalitňujeme, spríjemňujeme žiakom pobyt v škole. Vďaka všetkým za pomoc, podporu a ochotu pridať ruku k dielu. 

          • Koľko lásky sa zmestí do jedného balíčka

          • Aj tento rok ste opäť v čase adventnom otvorili Vaše srdcia a dokázali, že štedrosť, pomoc blížnemu a nezištnosť stále existuje medzi nami. Vďaka Vašim príspevkom, ktoré ste nám odovzdávali v škole a v COOP Jednote, sme už piatykrát mohli pripraviť pre seniorov či osamelých ľudí z našej obce i klientov DSS Barborka predčasné vianočné darčeky. Balíčky naplnené sladkým, slaným, hrejivým, voňavým, teplým, mäkkým, zábavným, dekoratívnym rozniesli žiaci II. stupňa spolu s vyučujúcimi a s prianím všetkého dobrého a príjemného prežitia Vianoc sme potešili a pohladili na duši našich spoluobčanov. Našou snahou je viesť deti aj touto aktivitou k pomoci blížnemu, k výchove, kde ak daruješ, budeš obdarovaný tiež. Nie materiálne, ale vďakou, slzou i iskričkou v očiach tých, ktorých vrásky na tvári, mozole na rukách a biely vlas na hlave sú dôkazom ich nie vždy ľahkého života.  

          • Vianočná besiedka

          • Dali sme i dostali sme darčeky rôznych chutí ... Boli srdečné, vianočné i nevianočné, z lásky boli darované. Program sme do nich pribalili, zanôtili, zahrali, tancovali, spievali, zopár básničiek povedali. Veľa ste nám pomohli, že ste mnohí napiekli. Punč bol sladký, teplučký, na diskotéku do telocvične sme si obuli papučky ... 

            V dobrej nálade, pohode a v očakávaní blížiacich sa Vianoc sme si spolu užili 8. decembra našu vianočnú besiedku. 

            Vianočná nálada pokračovala aj v nedeľu 10. decembra, kedy sme si v kultúrnom dome v Uníne rozložili svoj stánok plný rôznych dekorácií, ktoré ochotne a nezištne vyrobili pani učiteľky, rodičia a deti. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili týchto nedávnych aktivít, podporili našu školu dobrovoľnými príspevkami  a kúpou výrobkov. 

             

          • Šaliansky Maťko

          •       Dňa 5.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo v prednese povestí Šaliansky Maťko. Zmerať svoje sily prišlo 20 detí, súťažilo sa v 3 kategóriách: v prvej kategórii boli zaradení žiaci 2. – 3. ročníka, v druhej kategórii boli žiaci 4. – 5. ročníka a v poslednej kategórii boli žiaci 6. - 7. ročníka. V každej kategórii boli udelené tri miesta, pričom žiaci, ktorí obsadili prvé miesto postupujú na okresné kolo v Skalici.

            I. kategória:  I. miesto: Libor Herzáň, 2.A

                                    II. miesto: Tristan Alex Bublinec, 3.A

                                    III. miesto: Sofia Križánková, 3.A

            II. kategória:  I. miesto: Alex Němec, 5.A

                                    II. miesto: Eva Jurkovičová, 4.A

                                    III. miesto: Matias Huliman, 4.A

            III. kategória: I. miesto: Sandra Sára Sejnová, 7.A

                                    II. miesto: Linda Horinková, 7.A

                                    III. miesto: Ester Hoferková, 6.A

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za pekné poetické popoludnie a víťazom držíme palce v okresnom kole.

          • Navštívil nás Mikuláš

          • Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš do okien dary. Mikuláš, Mikuláš, ty veľký svätý, každý rok myslievaš na dobré deti.

            A v duchu tejto básničky sa niesol aj dnešný deň v škole. Dobré deti zaspievali, zarecitovali Mikulášovi, ktorý ich odmenil čokoládou, čerti preverili ich poslušnosť a anjeli chuť do učenia a pomoc a ochotu. Žiaci sa dozvedeli o tom, kto Mikuláš skutočne bol, aké skutky robil a aký život žil. Deň sme si spetrili aj oblečením s mikulášskou a vianočnou tematikou.  

          • Vianočná besiedka

          • Milí rodičia, starí rodičia, priatelia školy a všetci, ktorí k nám patríte,

            pozývame Vás na vianočnú besiedku. Tešíme sa na Vás, veríme, že sa stretneme v čo najväčšom počte, spríjemníme si spolu navzájom predvianočný čas. Je pre Vás pripravené občerstvenie, ktoré pre Vás pripravili mnohí rodičia, punč, vianočný receptár a malá vianočná tržnica s výrobkami Vašich detí. Vaše dobrovoľné finančné príspevky počas tohto podujatia, za ktoré budeme veľmi vďační, pomôžu skvalitniť výchovno-vzdelávací proces a prostredie Vašich detí. 

            Milí rodicia, starí rodicia, priatelia školy a všetci, ktorí k nám patríte, pozývame Vás na besiedku, tešíme sa na Vás, veríme, ze sa stretneme v co najväčšom počte, spríjemnime si spolu navzájom predvianočný čas. Je pre Vás pripravené občerstvenie, ktoré si pre Vás pripravili mnohí rodicia, punč a mala vianočná tržnica s výrobkami Vašich detí. Vaše dobrovoľne finančné príspevky počas tohto podujatia, za ktoré budeme veľmi vďační, pomôžu skvalitniť vých.vzdel.proces a prostredie Vašich detí ...

          • Fyzika hrou

          • Na  hodinách fyziky sa žiaci šiesteho ročníka učia veľa nového, Fyziku majú v tomto školskom roku prvý krát. Učia sa objavovať prírodné  zákonitosti, spoznávajú nové fyzikálne veličiny. Dnes sa učili využiť poznatky aj prakticky. Skúšali vážiť predmety pomocou rovnotamenných váh, dvojmiskových váh a moderných digitálnych váh. Najmä tie posledné - digitálne váhy využijú aj v bežnom živote. 

          • Beseda s poľovníkom

          • Aj v našej základnej škole sa snažíme deťom vštepovať lásku k prírode a zvieratám. Preto sme pozvali medzi nás uja poľovníka, ktorý ich oboznámil s poslaním lesníkov a poľovníkov.

            Deti so záujmom počúvali. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o živote jeleňov, srniek, divých svíň a iných voľne žijúcich zvierat.   Mohli sme obdivovať aj krásne parohy, ktoré nám priniesol ukázať a o ktorých sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí.  Predviedol nám aj zvuk jeleňa pomocou vábničky.

            Na záver sa deti pýtali rôzne otázky, na ktoré ujo poľovník ochotne odpovedal.  

          • Exkurzia do VIDA!science centra v Brne

          • V piatok 1.12. sa naši druhostupniari vydali do Brna, aby zistili, že veda môže byť aj zábavná. Navštívili sme VIDA! science centrum, vedecko-zábavné cetrum pre všetky vekové kategórie. Na ploche viac ako 6 200 m2 sa nachádza vyše 180  interaktívnych exponátov, vďaka ktorým sa dozviete, ako fungujú veci okolo nás. Expozícia je rozdelená do viacerých tematických častí (Planéta, Civilizácia, Človek, Mikrosvet, Detské science centrum pre deti 2 - 6 rokov a vonkajšia expozícia, ktorá je v zime zatvorená/.  Žiaci si vyskúšali takmer všetky dostupné exponáty, niektoré ich oslovili viac, iné menej, z niektorých dokonca nevedeli odísť a stále sa k nim vracali. Zažili kopu zábavy, dozvedeli sa mnoho nového, overili si teoretické poznatky v praxi. Pre jednotlivé ročníky boli pripravené tiež samostatné vzdelávacie programy: piataci skúmali Môj mikrosvet, do svetla v tme sa ponorili šiestaci vo Svetelnom laboratóriu, Srdce na dlani spoznali siedmaci a ôsmaci a deviataci zažili generátor a výrobu elektriny. 

            Po úspešnom bádaní sme sa presunuli do centra mesta, kde sme navštívili tradičné vianočné trhy, pokochali sa krásnou výzdobou, nakúpili zopár suvenírov. No a samozrejme sme nemohli obísť ani Mc Donald ´s. 

            Domov sme sa vrátili večer plný nových zážitkov a poletujúci sneh nás naladil na blížiaci sa prvý advetný víkend. 

          • Pyžamový deň

          • V piatok, 16.11., stačilo vyskočiť z postele, umyť sa, zobrať tašku, niečo pod zub a vyraziť do školy. Outfitom pre dnešný deň bolo PYŽAMO. Presvedčili sme sa, že naše deti spinkajú v rôznych druhoch a typoch oblečenia, že aj pyžamo môže byť veselé, originálne a pohodlné zároveň. Ani pani učiteľky nezostali pozadu a všetci spoločne sme si takto sprestrili posledný vyučovací deň pred predĺženým víkendom.  

          • Deň vojnových veteránov

          • V piatok 10. novembra sme si symbolicky položením kytice červených makov k pomníku padlých uctili pamiatku padlých vojakov a pripomenuli skončenie Veľkej vojny. Tak totiž naši predkovia nazývali 1. svetovú vojnu, netušiac, že ich čaká ďalšia, omnoho väčšia, ničivejšia, bolestnejšia. Červený mak sa stal symbolom vojnových veteránov v roku 1920 a odvtedy je súčasťou spomienkových slávností pri príležitosti výročia ukončenia vojnových konfliktov. Myšlienka použiť symbol vlčieho maku našla inšpiráciu v básni kanadského lekára Johna McCrea "Na flámskych poliach", ktorý veľmi ťažko znášal útrapy zranených vojakov a smrť na fronte. 

            Linda Horinková predniesla pôsobivú melancholickú báseň, súrodenci Samuel a Nikolas piesňou Hallelujah, ktorú zahrali na svojich trúbkach, prispeli k dôstojnej pietnej spomienke. 

            Česť ich pamiatke ... 

          • Zber papiera

          • Aj táto jeseň sa niesla u nás v škole enviromentálne, v rámci výchovy a vedeniu žiakov k šetreniu a ochrane prírody. Každoročne sa snažíme organizovať zber papiera a celkom sa nám aj darí. Našou aktivitou, ktorou podporujeme druhtoné spracovanie papiera, sme za roky zbierania papiera zachránili už zhruba 620 stromov, žiaci priniesli 36,5 ton papiera. 

            Poradie tried v zbere papiera jeseň 2023:

            1. m - VII.A - 2459 kg                       

            2. m - IV.A - 418 kg                         

            3. m - IX.A - 326 kg                         

            4. m - VI.A - 257 kg                         

            5. m -  II.A - 216 kg

            6. m - VIII.A - 182 kg

            7. m - I.A - 138 kg

            8. m - V.A - 93 kg

            9. m - III.A - 40 kg

            Žiaci, ktorí priniesli najviac papiera:

            1. m - Sofia REHÁKOVÁ - 2 250 kg /VII.A/

            2. m - Matúš BAJAN - 313 kg /IX.A/

            3. m - Eliška Olászová - 292 kg /IV.A/

            Naše poďakovanie patrí nielen žiakom, ale vo veľkej miere aj rodičom a starým rodičom, ktorí žiakov podporujú v tejto aktivite, pomáhajú im papier doma zhromažďovať, zviazať a priviesť do školy. 

                                                                             

          • Upozornenie pre rodičov!

          • Na základe informácie národného bezpečnostného úradu SK - CERT si dovoľujeme upozorniť na nebezpečnú skupinu na Whatsapp komunikačnej platforme.

            Dovoľujeme si upozorniť na skupinu "Přidej co nejvíc lidí" na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách aj na Slovensku, a podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

            Vážení rodičia, upriamte svoju pozornosť na nasledovné odporúčania:

            - skontroľujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;

            ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo;

            po nahlásení na polícii a vykonaní potrených úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať;

            poučte svoje deti o type informácií, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta, napríklad:

            • meno
            • adresa
            • vek
            • trieda, ktorú navštevujú
            • akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek
            • mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych

            rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným obsahom. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s týmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu;

            na ochranu mobilných zariadení je možné použiť aj aplikácie rodičovskej kontroly, ktoré dokážu obmedziť prístup dieťaťa k istým typom aplikácií, napríklad sociálnym sieťam. Aplikácie rodičovskej kontroly často ponúkajú profily prispôsobené veku a poskytujú detailný prehľad, ktoré aplikácie dieťa použilo;

            aplikácie sociálnych sietí môžu poskytovať pokročilejšie možnosti riadenia obsahu, blokovania neželaných kontaktov, prípadne funkciu na nahlásenie škodlivého obsahu. Zoznámte sa s týmito funkciami, aby ste ich v prípade potreby vedeli využiť;

            zaujímajte sa o svoje deti a  diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté. 

          • Slnečná sústava očami štvrtákov

          • Naši štvrtáci sa vždy s radosťou pustia do vytvárania rôznych projektov. Skutočne zaujímavo a rôznou formou vytvorili projekty o vesmíre a planétach. Ak by sme mali vybrať ten "naj" projekt, tak by to bola veľmi ťažká úloha, lebo každý bol niečím originálny. Už sa tešíme na ďalšie projektové prekvapenia.

        • Voľné pracovné miesto
          • Voľné pracovné miesto

          • Pracovná pozícia: upratovačka

            Miesto práce: ZŠ s MŠ Unín

            Druh pracovného pomeru: plný úväzok, na dobu neurčitú

            Termín nástupu: 1. 12. 2023

            Mzdové podmienky: podľa zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov.

            Informácie o pracovnom mieste: vykonáva všetky činnosti z okruhu upratovania a udržiava školské priestory v čistote

            Požadované vzdelanie: stredoškolské bez maturity, stredoškolské s maturitou.

            Osobnostné predpoklady a zručnosti:

            – bezúhonnosť, zodpovednosť za pridelenú oblasť, komunikatívnosť, flexibilita,

            Predpokladom výkonu práce vo verejnom záujme je splnenie podmienok uvedených v § 3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme.

            Požadované doklady:

            · žiadosť do zamestnania (uvedený telefonický a/alebo emailový kontakt),

            · štruktúrovaný životopis,

            · súhlas so spracovaním osobných údajov v zmysle zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov

            Informácie na tel. čísle : 0905 614 464

            Žiadosť s požadovanými dokladmi zasielať e-mailom na adresu zssmsunin@gmail.com alebo osobne v ZŠ s MŠ Unín 420

            Termín: do 30.11. 2023

            Uchádzač bude pozvaný na pracovný pohovor.

        • Voľné pracovné miesto
          • Voľné pracovné miesto

          • Pracovná pozícia: pomocná kuchárka

            Miesto práce: ZŠ s MŠ Unín

            Druh pracovného pomeru: polovičný úväzok, na dobu neurčitú

            Termín nástupu: 15. 12. 2023

            Mzdové podmienky: podľa zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov.

            Informácie o pracovnom mieste: vykonáva pomocné práce v kuchyni

            Požadované vzdelanie: stredoškolské bez maturity, stredoškolské s maturitou.

            Osobnostné predpoklady a zručnosti:

            – bezúhonnosť, zodpovednosť za pridelenú oblasť, komunikatívnosť, flexibilita,

            Predpokladom výkonu práce vo verejnom záujme je splnenie podmienok uvedených v § 3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme.

            Požadované doklady:

            · žiadosť do zamestnania (uvedený telefonický a/alebo emailový kontakt),

            · štruktúrovaný životopis,

            · súhlas so spracovaním osobných údajov v zmysle zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov

            Informácie na tel. čísle : 0905 614 464

            Žiadosť s požadovanými dokladmi zasielať e-mailom na adresu zssmsunin@gmail.com alebo osobne v ZŠ s MŠ Unín 420

            Termín: do 30.11. 2023

            Uchádzač bude pozvaný na pracovný pohovor.

          • Testovanie pohybových zručností

          • V dňoch 25.10. a 27. 10. prebehlo na našej škole Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Pozostávalo z 9 pohybových disciplín. Pri testovaní pomáhali žiaci 9. ročníka, ktorí svedomito a trpezlivo vysvetľovali a usmerňovali hlavne tých najmenších, prváčikov. Všetci žiaci, ktorí sa testovania zúčastnili, podali tie najlepšie výkony. Obetavo a vytrvalo plnili každú jednu z disciplín.

            Za výkony boli žiaci ocenení diplomom a sladkou medailou.

             

          • Návšteva v DSS Barborka

          • Dňa 26. októbra sme so žiakmi tretieho a štvrtého ročníka navštívili seniorov v Domove Barborka v Uníne. Žiaci zaspievali piesne, ktoré poznajú a tie, ktoré poznali aj babky a dedkovia, tak tie si spoločne aj zaspievali. Dôchodcovia zase žiakom zaspievali piesne, ktoré poznajú oni a aj im zarecitovali. Strávili sme spolu príjemnú chvíľu. Pozvali sme klientov zariadenia k nám do školy, aby videli, ako to u nás vyzerá, aby sme spolu opäť strávili príjemný čas.

          • Strašideň

          • Strašideň

            V piatok 3.11. sme dokončili naše strašidielkové aktivity v škole. Keďže počasie nám opäť neprialo, tak sme si kopu zábavy, tanca, aktivít, ktoré overili detskú fantáziu, kreativitu i vedomosti užili vo vestibule školy. Takmer všetci, ktorí prišli, boli strašidielkami, ktoré sa chceli zabaviť, občas niekoho postrašiť. Vo vestibule mohli vyfarbovať, riešiť hlavolamy, labyrinty, matematické rébusy. V jednej z tried bolo strašikino, kde sa premietala animovaná rozprávka Coco. Najviac si však všetci užili spoločnú strašidiskotéku, v ktorej sa predviedli ako skvelí tanečníci i speváci. Rodičovské združenie si pre žiakov pripravilo sladké i slané občerstvenie, čaj a svietiace náramky na ruky. Opäť sa potvrdilo, že vzájomnou spoluprácou detí, učiteľov a rodičov dokáže vzniknúť milé, veselé a zábavné podujatie.   

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje