• Zoznam pomôcok do školy
          • Zoznam pomôcok do školy

          • Zoznamy pomôcok pre vaše deti nájdete na stránkach školy v sekcii O škole - Dokumenty školy - Zoznam pomôcok. treba rozkliknúť znak eura a stiahne sa vám dokument v programe Excell a tam budú všetky zoznamy. Treba otvoriť hárok podľa ročníka   zoznamy_pomocok_pre_ZS_2017.xls​​​​​​​ alebo kliknúť na tento odkaz

        • Školský výlet 5. - 7. ročník
          • Školský výlet 5. - 7. ročník

          • Tohtoročný koncoročný výlet si žiaci 5. - 7. ročníka spojili s divadelným predstavením. Dňa 21. júna navštívili Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. V učebných osnovách predmetu slovenský jazyk a literatúra sa uči o bábkovom divadle, a preto spolu so svojili učiteľmi navštívili divadelné predstavenie Čarodejník z krajiny OZ. Hudobná rozprávka podľa legendárnej knižnej predlohy amerického spisovateľa L. Franka Bauma o zázračnej krajine Oz, o putovaní malej Dorotky, jej verného psíka Tota, strašiaka Hastroša, plechového drevorubača Plecháča a zbabelého leva Bojka, ktorí svojou odvahou, rozumom a srdcom porazia zlú čarodejnicu Elfabu a odhalia, že niekedy aj moc tých najväčších kúziel a čarov môže byť len ilúzia a že každý môže dosiahnuť všetko po čom túži, ak bude naozaj veľmi chcieť. „Stačí zavrieť oči, spraviť tri kroky a silno a úprimne si priať svoje želanie… Jeden, dva tri.“

            Divadelná inscenácia je plná vizuálnych čarov, farieb, chytľavej hudby a predstaví divákom rôzne typy bábok a techník či princípov čierneho divadla a video-mappingu.

            Po divadeľnom predstavení nesmelo chýbať ani nákupné centrum, kde žiaci strávili čas nakupovaním rôznych darčekov  a suvenírov. Tu si vyskúšali orientáciu v neznámom prostredí veľkého nákupného centra Mlyny. Ani veľmi horúce počasie im nemohlo pokaziť dobrú náladu, ktorú mali celý deň. 

            Mgr. Daniela Hladká 

        • Exkurzia do Múzea holokaustu
          • Exkurzia do Múzea holokaustu

          • Dňa 21.6. 2018 sa žiaci VIII. A a IX. A triedy zúčastnili na exkurzii v Múzeu holokaustu v Seredi. Múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného tábora, ktorý sa tu nachádzal v čase druhej svetovej vojny. Zaujímavým zistením pre nás bolo to, že tento tábor bol pracovný a sebestačný. Ľudia sa živili tým, čo si tu dopestovali. Pred začatím prehliadky sme sa všetci spoločne odfotili pred bránou do areálu. Vošli sme do prvého baraku, v ktorom sme sa stretli s veľmi zaujímavou staršou dámou. Pani cestovala po Slovensku a poslednou zastávkou bolo práve Múzeum holokaustu. Pricestovala z Izraela a celú exkurziu nám dopĺňala o informácie osobných skúsenosti jej rodičov – jej mamička bola deportovaná zo Slovenska do koncentračného tábora Auschwitz a prežila pochod smrti.
            Veľa sme sa dozvedeli o histórii tohto pracovného tábora. V múzeu sú vystavené dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s holokaustom - prenasledovaním a vyvražďovaním Židov na území Slovenska. Najviac nás prekvapili veľké sklené tabule. Boli na nich napísané mená všetkých ľudí, ktorí boli deportovaní v prvom až šiestom transporte. Vonku medzi prvým a druhým barakom stál dobytčí vagón. Ním kedysi prepravovali Židov
            do koncentračného tábora Auschwitz. Presunuli sme sa do tretieho baraku, v ktorom sa nachádzala výstava známeho rakúskeho fotografa Lessinga a prednášková miestnosť. Tam nám pracovník múzea pustil krátke filmy s výpoveďami ľudí - detí, ktoré prežili holokaust. Prihovoril sa nám Pavel Traubner, ktorý ako 4 ročný sa skrýval s celou svojou rodinou v lese pred Nemcami. Priblížili sme si príbeh 14 ročného dievčaťa, ktoré chcelo byť vtáčkom, aby mohlo byť slobodné a odletieť. Popísalo nám ako zo dňa na deň musela sedieť v poslednej lavici, musela nosiť na šatách Dávidovu hviezdu, nesmela navštevovať parky a verejné priestranstvá. Ako jej brat
            nevychádza z izby, pretože nemohol študovať za lekára a musel sa rozísť so snúbenicou, ktorá bola nežidovka.
            Na záver sme sa presunuli do druhého baraku, v ktorom boli vystavené rôzne predmety ľudí žijúcich v tomto tábore. Vo vitrínach sme mohli uvidieť napr. topánky po dospelých, ale aj po deťoch, starý detský kočík, kufre či pruhované pyžamo, ktoré slúžilo ako každodenný odev.
            Po ukončení prehliadky sme plní zvláštnych dojmov odchádzali domov. Dozvedeli sme sa o tom, ako žili ľudia v pracovných táboroch počas druhej svetovej vojny a v konkrétnych priestoroch sme si uvedomili tú hrôzu, ktorá bola páchaná na ľuďoch – živých bytostiach. Mali predsa rovnaké právo na život, ako ho máme my všetci. Nechcelo sa nám uveriť, že kedysi bol niekto schopný takýchto hrôzostrašných činov. Sme radi, že žijeme v súčasnej dobe, lebo takéto zaobchádzanie jednoznačne odmietame.

            Mgr. Andrea Havlová

        • postcrosssing
          • postcrosssing

          • Do galérie postcrosssing boli pridané fotografie.

            Určite každému z nás by sa páčilo mať neobyčajnú poštovú schránku plnú prekvapení z celého sveta. Postcrossing je projekt, ktorý umožňuje výmenu pohľadníc medzi registrovanými užívateľmi. Cieľom je prepojenie sveta prostredníctvom pohľadníc, ktoré si posielajú náhodne užívatelia z celého sveta. Vždy platí to, že ako náhle pošlete jednu pohľadnicu, tak minimálne jednu obdržíte. Hlavným jazykom komunikácie je angličtina.
            Prostredníctvom projektu si žiaci 8. A mohli počas tohto školského roka precvičiť a zdokonaliť svoju angličtinu, spoznať nové miesta a ľudí na celom svete. Spoločne odoslali 51 pohľadníc do 18 krajín sveta. Najviac pohľadníc napísali do Nemecka, Ruska a Spojených štátov amerických. Medzi ostatné krajiny patria: Poľsko,
            Holandsko, Japonsko, Írsko, Turecko, Hong Kong, Dánsko, Česká republika, Čína, Taiwan, Švajčiarsko, Bielorusko, Francúzsko, Veľká Británia a Fínsko. Týchto 51 pohľadníc spoločne precestovalo úctyhodných 176143 km. Najbližšia pohľadnica cestovala 58 km do Morkovíc v susednej Českej republike. Najďalej pohľadnica putovala 9892 km do San Diega v Spojených štátoch amerických. Ako bolo už uvedené, koľko pohľadníc pošlete, tak minimálne toľko dostanete, sa nám naplnilo. Dostali sme 51 pohľadníc z celého sveta. Okrem afrického kontinentu sú zastúpené všetky svetadiely. Pohľadnice prišli z 22 krajín sveta. Najviac pohľadníc sme dostali z Nemecka, Ruska a Holandska. Medzi ostatné krajiny patria Bielorusko, Česká republika,
            Spojené štáty americké, Španielsko, Fínsko, Kanada, Japonsko, Čína, Ukrajina, Veľká Británia, Austrália, Taliansko, Irán, Brazília, Poľsko, Uzbekistan, Taiwan, Rakúsko a Francúzsko. Pohľadnice precestovali 152819 km. Najbližšia pohľadnica prešla 54 km z neďalekej moravskej dedinky Žabčice. Najviac nás potešila pohľadnica až z ďalekej Austrálie, ktorá musela prekonať vzdialenosť 15850 km. Každá jedna pohľadnica nám prezradila, čo to o pisateľovi a mieste, kde žije. Veľmi sme sa tešili najmä pohľadniciam miest a krajín. Každá z nich je originál – najmä tie zo Španielska a Taiwanu, lebo boli nakreslené len pre nás. Už spomínaná pohľadnica z Austrálie je unikátom, nakoľko je to maxi zväčšenina známky, ktorá bola uvedená do obehu v júny 2017. Pohľadnica hlavného mesta Španielska neprišla odtiaľto akoby sme čakali, ale z Francúzska. Pisateľka žije v pohraničí a je uchvátená krásou Madridu. Ďalšou zvláštnosťou bola pohľadnica, ktorá na prvý pohľad vyzerala ako z Bieloruska, ale prišla nám z neďalekejViedne.

            Prostredníctvom pohľadníc žiaci spoznali veľa zaujímavých ľudí z celého sveta. Škála pisateľov bola rôznorodá – od tínedžerov až po dôchodcov. Za povšimnutie stoja mnohí žiaci, študenti, učitelia, tlmočníčka, poštár, realitná maklérka, inžinieri, technickí aj reklamní návrhári, kontrolórka jadrových elektrární a i.
            Vo fotogalérii máte možnosť obdivovať tie krásne pohľadnice, ktoré nám počas roka robili radosť a netrpezlivo sme čakali na ďalšie. Niektoré boli pútavé obrázkom, iné zas kreativitou pisateľa/ky. Za povšimnutie stojí aj veľké množstvo známok z celého sveta. Vo fotogalérii nájdete tie najzaujímavejšie. Verím, že tento celoročný projekt bol pre žiakov 8. A prínosom a naučili sa veľa o ľuďoch a krajinách sveta.

            Mgr. Andrea Havlová

        • Deň detí 2. stupeň
          • Deň detí 2. stupeň

          • Dňa 1.6. 2018 sa uskutočnilo športové dopoludnie pre žiakov II. stupňa, ktoré pripravili - tak ako každý rok - žiaci deviateho ročníka. Nakoľko Deň detí je oslava radosti zo života, priateľstva a zábavy, deviataci nachystali aktivity tak, aby sa deti bavili od prvého momentu až dokonca. Ráno sme sa zišli na unínskom ihrisku a deti sa rozlosovali do skupín a spolu zdolávali rôzne prekážky, pričom cieľom bolo spolupracovať v rámci svojho tímu. Počas súťaže pani učiteľka, Mgr. Jáchimová oboznamovala deti s poskytnutím prvej pomoci, žiaci si mohli vyskúšať rôzne techniky a chvaty. Od bojového zápalu nás vyslobodili horúce špekáčiky, ľadové nanuky či preťahovanie sa s lanom... V závere boli všetky družstvá odmenené drobnými sladkosťami.

            Mgr. Izabela Hanzlíčková

        • Ukážka kynologického výcviku
          • Ukážka kynologického výcviku

          • Ukážka výcviku psov Kynologického klubu Smolinské

             

            Dňa 31.5.2018 navštívili našu školu psíky a ich majitelia z Kynologického klubu Smolinské, ktorí nám ukázali, čo všetko spolu dokážu. Ako správne vycvičiť psa, zadať mu správne povel, preskočiť cez rôzne prekážky a iné sa našim žiakom veľmi páčilo, aktérov na ihrisku odmenili vždy potleskom. Psík sa zasa potešil odmene od svojho pána a psovod bol právom hrdí na svojho 4-nohého kamaráta. Aj touto cestou ďakujeme Kynologickému klubu Smolinské za čas a ukážky, ktoré nám predviedli.

            Mgr. Adela Bartová

        • Inzerát
          • Inzerát

          • Základná škola s materskou školou Unín príjme do pracovného pomeru učiteľa/učiteľku pre nižšie
            sekundárne vzdelávanie (2. stupeň) s aprobáciou telesná a športová výchova s nástupom od 1. 9.
            2018. Uchádzač musí spĺňať kvalifikačné predpoklady podľa platnej legislatívy (Zákon č. 317/2009
            Z.z., Vyhláška č. 437/2009 Z.z.). Žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis a súhlas
            so spracovaním osobných údajov zasielajte do 29. 06. 2018 na adresu zssmsunin@gmail.com alebo
            Základná škola s materskou školou Unín 420, 908 46, tel. 034/6628193.

        • Inzerát
          • Inzerát

          • Základná škola s materskou školou Unín príjme do pracovného pomeru učiteľa/učiteľku pre primárne
            vzdelávanie (1. stupeň) s nástupom od 1. 9. 2018 na zastupovanie MD a RD. Uchádzač musí spĺňať
            kvalifikačné predpoklady podľa platnej legislatívy (Zákon č. 317/2009 Z.z., Vyhláška č. 437/2009
            Z.z.). Žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis a súhlas so spracovaním osobných
            údajov zasielajte do 29. 06. 2018 na adresu zssmsunin@gmail.com alebo Základná škola s materskou
            školou Unín 420, 908 46, tel. 034/6628193.

        • Deň medu
          • Deň medu

          • V pondelok, 28.5.2018, sa na našej škole uskutočnila prednáška s názvom Med lieči pre I. aj II. stupeň. Prednášajúca nám vysvetlila zloženie jedného úľa, rozdelenie úloh robotníc, trúdov a matiek. Oboznámila nás s vývojom včely, akým spôsobom si budujú zásoby, koľko včiel a koľko hodín sa musia nalietať, aby nazbierali 1 kg medu. Porozprávala nám aj o nepriateľoch včeličiek a zároveň nám predstavila liečivé účinky medu a jednotlivé produkty včiel. Žiaci mali aj možnosť ochutnať jednotlivé druhy medov a na záver mali možnosť žiaci vidieť aj reálny demonštračný úľ, kde si mohli pozrieť prácu včiel a ako to v takom úli vyzerá.

            Mgr. Simona Jáchimová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje